Четверг, 31 августа 2023 16:01

Українська ГТС зможе працювати у випадку припинення транзиту газу з Росії,

гтс

Українська газотранспортна система (ГТС) та підземні сховища газу (ПСГ) готові працювати в умовах відсутності транзиту російського газу.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики із посиланням на незалежну технічну оцінку моделювання роботи ГТС та ПСГ у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинки транзиту російського газу.

Відповідний стрес-тест було ініційовано Міненерго, моделювання роботи здійснювалося робочою групою у складі та за сприяння "USAID — Проєкту енергетичної безпеки", Секретаріату Енергетичного Співтовариства, генерального директорату "Joint Research Centre" Єврокомісії, Simone Research Group, НАК "Нафтогаз України" та відповідно "Укртрансгазу" та "Оператора ГТС".

Згідно із повідомленням, стрес-тест також продемонстрував, що газотранспортна система готова до опалювально-зимового періоду 2023/2024 років в умовах викликів війни, а вітчизняні ПСГ можуть бути використані як надійні сховища для зберігання європейського газу.

"Ми воюємо з підступним ворогом – Росія може припинити дію контракту в будь-який день, не зважаючи на юридичні формальності. А тому наша ГТС має бути готова до можливих викликів", – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він наголосив, що перевірка технічних умов експлуатації під час стрес-тесту підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть в умовах військового ризику та пошкодження основних активів.

Усі сценарії моделюють вихід з ладу різних комбінацій критично важливих об’єктів операторів. Аналіз також враховує дані про атаки на об’єкти у 2022/2023 роках, структуру, характеристики пошкоджень у різних регіонах України.

За висновками незалежних експертів SRG, сценарії змодельованих стрес-тестів точні та підтверджують технічну стійкість ПСГ України.

Читайте також: Транзит російського газу через Україну можуть припинити до кінця 2024 року, – Галущенко

Як повідомлялося, раніше Галущенко заявив, що після завершення контракту на транзит газу з РФ Україна не вестиме перемовини про його продовження.

Поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, угода забезпечує перекачування російського газу через Україну до кінця 2024 року. Відповідно до угоди російський "Газпром" має транспортувати українським газопроводом щонайменше 65 млрд кубометрів газу у 2020 році та 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 по 2024 рік, що забезпечило б $7 млрд від транзиту.

Однак наразі Росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік, і Київ стверджує, що Москва недоплачує, незважаючи на договірне зобовʼязання щодо сплати повної плати за транзит незалежно від того, чи постачаються узгоджені обсяги газу.

Без українського транзитного маршруту єдиним трубопроводом з Росії, який, як і раніше, постачає газ до Європи, був би "Турецький потік", на який у травні припадало трохи менше 3% імпорту газу до Європи.




Новости