Воскресенье, 21 апреля 2024 18:33

Микола Удянський – кримінальний фараон криптосвіту та його піраміди. Частина 2

Треба віддати належне. Удянський справді грамотно підійшов до створення віртуального образу успішного бізнесмена.

Він вклав сотні тисяч якщо не мільйони доларів у “джинсу” на сторінках різних ЗМІ.

Він відверто брехав про успіхи своїх “пірамід”, купував премії та звання. Навіть диплом навіщось собі купив.

Він створив цілу піар-компанію PRMR, яка тільки і займається просуванням його сумнівного бізнесу.

Навіщо йому це все?

Навіщо йому публічність, якщо переважна більшість його діяльності – легалізація злочинних доходів кримінальних елементів. Брудних грошей криміналу, які дали йому злетіти. І чиї інтереси він і сьогодні обслуговує. Про що ми власне й розповідали у першій частині розслідування.

Давайте розберемося, і насолодимося тією казкою, яку про себе та свої фантастичні з усіх боків успіхи, написав Микола Удянський.

Микола Олександрович Удянський, як він сам себе бачить: відомий підприємець, засновник та СЕО криптовалютної біржі Coinsbit, Bitcoin Ultimatum, співвласник медіахолдингу Parliament Media Group, бізнесмен, науковець, який має ступінь доктора філософії з права. Ну і звичайно ж антикорупціонер, який від імені своєї мертвонародженої страхової компанії пропонує суддям жити скромніше

Робити подібні заяви Удянського змушує тема купленої ним дисертаційної роботи: “Адміністративно-правові засади взаємодії правоохоронних органів у сфері протидії корупції”.

З біографій Удянського опублікованих в інтернеті ми можемо дізнатися, що:

У 2001-2003 роках Удянський відслужив термінову службу у ЗСУ, у спецвійськах радіаційної, хімічної та біологічної розвідки (РХБ).

Освіту здобув у Харківському ПТУ №9 (в очевидь блокчейновому чи пірамідобудівному).

З 2003 до 2006 – комерційний директор Торгового дому “Олівін”.

З 2006 по 2014 – займався виробництвом та реалізацією терміналів для торгівлі.

У 2009 – закінчив ХНАДУ, спеціаліст у галузі автомобільних доріг та аеродромів.

У 2013 році заснував компанію Prof-IT, яка займалася розробкою блокчейн-технологій для криптобірж.

У 2014 році заснував страхову компанію ASSUR (страхування цифрових активів).

У 2018 – створив біржа Coinsbit, для якої він купив перше місце у званні “Найкраща біржа 2018 року” за версією Blockchain Live.

У 2019 – закінчив ХНУ Внутрішніх справ, спеціаліст у двох областях – Кібербезпека та Право. По праву Удянський захистив дисертацію на тему “Адміністративно-правові засади взаємин правоохоронних органів у сфері протидії корупції”, в результаті здобув ступінь доктора філософії з Права.

У 2019 – Удянський започатковує маркетингову компанію PRMR, яка займається піаром усіх його проектів.

У 2020 – Удянський запускає новий проект, званий версією біткоїна 2.0, – Bitcoin Ultimatum.

У 2020 – стає співзасновником медіахолдингу Parliament Media Group, як мінімум одного сайту, який розповідає світові який він добрий.

У 2021 – Микола Удянський та Богдан Прилепа запустили “нову українську криптовалютну” біржу Qmall.

У 2021 – марнославний Удянський купив собі місце у списку найбагатших людей України за версією журналу Forbes.

2023 року Удянський купив собі дипломатичний паспорт почесного консула Румунії в Україні.

Розберемо ж, наскільки дійсно зазначена у його біографії інформація свідчить у тому, що це шлях успішного підприємця.

З ПТУ до фараонів

Як розповідав Удянський у своїх численних піар інтерв’ю, свій перший мільйон він заробив у 2014 році, продавши мережу платіжних терміналів.

При цьому жодних цікавих подробиць про цю мережу ви в інтернеті не знайдете. Є сумнів, що вона взагалі була.

Після продажу віртуального бізнесу Удянський нібито виїхав до Таїланду, де став розробником криптобіржі. Згодом відкрив офіс у Дубаї.

Частину зароблених грошей Удянський нібито вклав у ринок нерухомості. Нині у його активі кілька десятків об’єктів у Таїланді, ОАЕ, Україні.

Насилу віритися, що Удянський при цьому оперував своїми грошима. Інвестиції в нерухомість зазвичай роблять з метою легалізації злочинних доходів. І тут він швидше був оператором, ефективним менеджером з управління активами своїх брудних на руку клієнтів.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, Микола Удянський пов’язаний із низкою комерційних структур в Україні. Серед них – ТОВ “Едінаркоін”, ТОВ “НМТ”, “Тудей Ньюс”, ТОВ “ІА “Парламент”, ТОВ “Крона-Термінал”, ТОВ “ТП-Форте”, страхова компанія “Ассур”.

ЗМІ називають Удянського одним із ключових технічних виконавців у піраміді Forex MMCIS Group, хоча жодних підтверджень цьому немає.

Відомо лише, що стояв за цією аферою Павло Кримов, який теж розпочинав свій шлях із встановлення платіжних терміналів – щоправда, не у Харкові, як Удянський, а у Запоріжжі.

Втім, саме у 2013-2014 роках він починає швидко цікавитись діяльністю криптобірж. Хто, можливо, «прикрив» його від інтересу правоохоронців кількох країн – адже MMCIS діяла не лише в Україні, Росії та Казахстані, а й на території Європи? Питання поки що залишається відкритим.

Проф-ІТ та АССУР

Компанія Проф-ІТ як написано у Вікіпедії розробляє ПЗ для роботи з криптовалютою, технологією блокчейн, системи автоматизації бізнес-процесів та рішення для фінансових компаній, веб та мобільних додатків для IOS та Android.

Пишуть, що станом на початок 2021 року компанією розроблено під ключ 7 криптовалютних бірж, кожна з яких входить до ТОП-100 світових, але жодного посилання на ці біржі немає.

Згадується лише скомпрометована криптобіржа Coinsbit, той факт, що Prof-IT створила BTCU – біткойн-форк нового покоління, яке вважається головним досягненням компанії, і те, що у 2021 році в Києві було представлено українську криптовалютну біржу Qmall.

Також можна знайти інформацію, що в 2021 році Prof-IT та міжнародна компанія Yoola розробили блокчейн-платформу WeWay, “яка дозволить блогерам та фанатам ефективно взаємодіяти один з одним”.

Щодо ASSUR, то за даними реєстрів, ця страхова компанія була заснована у 2014 році зі статутним капіталом у 20 млн грн.

У мережі також можна знайти самотній прес-реліз про фірму та більше нічого, окрім фото Миколи Удянського на тлі її логотипу.

Про фінансову діяльність страхової компанії ASSUR відомо, що останній фінансовий звіт вона здала аж у 2018 році:

Цікаво, що як з’ясувало видання “Форіншурер”, засновником ТОВ “Ассур” виступила офшорна компанія Affari Limited з Белізу. А директором стала Ніна Мізернюк, яка паралельно очолювала ще одну страхову компанію – “Спейр”, зареєстровану за тією ж адресою.

Засновником ТОВ “Спейр”, статутний капітал якого становить також 2 млн. грн., за даними Єдиного держреєстру, є компанія Ramo Limited (Беліз).

СК “Спейр” та ТОВ “Спейр” зареєстровані у Києві за однією адресою.

Згідно з відкритими джерелами, М.Мізернюк з січня 2011 року та до кінця березня 2013 року була генеральним директором ТОВ “Консалтингова компанія “Стайлінг” (Київ).

Coinbit

Удянський є засновником криптобіржі Coinsbit, створеної у 2018 році. За його словами, 2019-го він вийшов із співзасновників біржі.

Більш ніж ймовірно, що це пов’язано з тим, що в мережі гуляє безліч негативних відгуків про цю контору. Біржу відкрито звинувачують у шахрайстві.

Все починається зі статутної документації та відсутності ліцензії на проведення фінансових операцій. Але це не все.

Статутний фонд криптобіржі становить $250 доларів, а також не передбачено жодної відповідальності за збитки учасників проекту.

Незрозуміло, де формально зареєстровано біржу.

У одних джерелах місцем реєстрації біржі вказується Естонія.

А в інших – Сейшельські острови.

Але всі ці дані тьмяніють на тлі відгуків клієнтів про Coinsbit!

Там взагалі люта жах, повний треш і купа матів!

Удянський не дарма намагається дистанціюватися від Coinsbit. Адже цю криптовалютну біржу звинувачують у систематичному порушенні термінів виведення коштів, обнуленні рахунків, використанні фейкових ордерів та інших можливих шахрайських схем. А показник надійності Coinsbit, оцінки порталу Minfin, складає всього 6 із 10. Питання викликає і показник кібербезпеки біржі.

WeWay

2021 року Микола Удянський та Богдан Прилепа урочисто анонсували запуск криптобіржі WeWay.

Співзасновником біржі було заявлено росіянина Фуада Фатуллаєва, СЕО міжнародної компанії Yoola.

“Блокчейн-платформа WeWay має всі шанси стати одним із найпопулярніших проектів на ринку блокчейну та NFT-продуктів. Для цього є всі передумови, зокрема участь у проекті двох успішних компаній”, — заявляв Микола Удянський.

Ідея Удянського була така, він розраховував, що клієнти Yoola перейдуть на його біржу, а це дасть можливість заманити туди юрби лохів-інвесторів, набитих грошима. У цьому є частка правди, Yoola справді потужна медіамережа, через яку проходять сотні мільйонів доларів. Ось тільки…

Фуад ФатуллаєвФуад Фатуллаєв

Фуад Футуллаєв, який від імені Yoola виступав співзасновником криптобіржі Прилепи — Удянського, ніколи не був засновником, ані гендиректором цієї міжнародної компанії!

Він там просто навіть не працював! Уся історія про успіх WeWay була брехнею!

Природно мертвонароджений криптопузир WeWay очікувано лопнув. Загорнутий у гарну оболонку криптопузир очікувано лопнув.

Ніхто із селебріті не захотів реєструватися у надсучасній екосистемі, щоб спілкуватися з шанувальниками та приймати бабки від рекламодавців.

На зльоті “монета” WeWay коштувала (1WWY/0,028 USD). За даними Binance, пік її вартості припав на літо 2022, коли росіяни панічно кинулися скуповувати крипту.

Зараз “монета” WeWay коштує дешевше одного американського цента – $0.008933.

Логічно, що після початку широкомасштабного вторгнення російських окупантів, Микола Удянський зрікся WeWay, хоча він досі вказаний як один з акціонерів у звітності британської Weway Group Limited. А його партнер, який проживає в ОАЕ українець Bohdan Prylepa, досі разом із росіянином Fuad Fatullaev вважається директором WeWay Group.

Qmall

Ще одна криптобіржа Удянського, зареєстрована у Литві. Qmall, мабуть найменш збитковий з усіх його проектів.

Досягши у травні 2022 року піку ціни ($0,9 за монету) криптовалюта Qmall повільно, але впевнено втрачає у вазі.

Станом на лютий 2023 року торгується в межах 0,04262 $. Тобто падіння колосальне. Але не таке, як WeWay.

У 2023 творці Qmall обіцяли на стартовій сторінці проекту, Що збудують на її основі метавсесвіт, але дива не трапилося.

Тому що Qmall, як і всі інші Удянського у своїй основі завжди містять пафосну брехню і більше нічого.

На самому старті Qmall позиціонували як першу українську криптобіржу, регульовану Мінцифри та Нацбанком. Але обидва регулятори це спростували. Тому всі інші заяви бенефіціарів Qmall є максимально далекими від істини.

Як, наприклад, нахабна брехня Прилепи, о виході цієї криптобіржі на ринок Польщі в 2023 році.

Проте Микола Удянський та Богдан Прилепа продовжують будувати повітряні замки та надувати криптопузирі для обдурювання інвесторів та іншої наївної публіки.

Bitcoin Ultimate

Bitcoin Ultimatum – найграндіозніша афера імені Удянського!

Bitcoin Ultimatum – це біткоін-форк, заснований Удянським.

Очевидно Удянські дуже сильно ставив на цю свою витівку, у зв’язку з чим навесні 2020 він просто розбомбив криптовалютні журнали прес-релізами цього ультрасуперкорисного і потрібного бренду.

Користувачам очікувано обіцяли космічних розмірів прибуток, переконуючи, що Ultimatum – оптимальне рішення, що значно перевершує Bitcoin і не тільки. Обіцяли порятунок від регіональної залежності, дорогого обслуговування транзакцій. Гарантували високу швидкість та розвинену систему контрактних переказів цифрової валюти.

При цьому Удянський забував додати, що йдеться зовсім не про оригінальне Bitcoin. Що від нього у біткоін-форці лише назва.

Удянський так надіявся на піднятий ним хайп, що забув викласти на офіційний сайт техпроект, навалив лише купу порожніх рекламних статей та гучні слова у самій презентації.

Ніякого тобі розумного інженерного супроводу, жодних ліцензій, жодних пошуків нових співробітників під проект, жодних переконливих історій про те, що це надійно.

Але навіть це не так сумно, як виглядає вулиця, де і розташована штаб-квартира даної контори, яка зареєстрована за адресою 111 Bonham Strand, Sheung Wan у Гонконгу аферистом Миколою Удянським.

Дивишся на цей фешенебельний будинок і розумієш Bitcoin Ultimatum – це проект, куди ти хочеш вкласти всі свої гроші!

Не дивно, що невдовзі після презентації Bitcoin Ultimatum експерти в області криптовалют заговорили про те, що це шахрайська схема.

Навіть інформаційна розкрутка цього продукту була шахрайством. Автор цих рядків відновив її за статтею на «Вікіпедії», присвяченій Удянському. У ній Bitcoin Ultimatum згадується лише одним рядком, у якому аж чотири посилання на джерела.

Перші дві ведуть до нотаток на дуже добротному англомовному ресурсі Investing.com, де, втім, тиснути “джинсу” варто не так вже й дорого. Але два інших ресурси-джерела (де про презентацію Bitcoin Ultimatum на Міжнародному саміті сімейних інвестицій в Монако) по-своєму показові.

Блог openthenews.com і сайт монакського видання Forbes, який зі зрозумілих причин закритий перебували під управлінням вебмайстрів з України. Більш ніж ймовірно мають пряме чи опосередковане відношення до команди Удянського. Що вже саме собою шахрайство.

На сьогодні Bitcoin Ultimatum остаточно мертвий. Його ціна дорівнює нулю, їм не торгує жодна пристойна площадка. А недалекоглядні громадяни, які вклали в нього кілька років тому, варто вважати, втратили свої гроші.

Варто зазначити, що зареєстрована Удянським у Лондоні спеціально під цю авантюру юрособа BTCU Organisation Ltd вже до літа 2022 була примусово ліквідована британським регулятором.

У третій і останній зараз частини нашого розслідування, ми розповімо про те, як Удянський надує бульбашки за допомогою розміщення різного роду брехливих піар матеріалів у ЗМІ.




Новости