Четверг, 25 апреля 2024 16:15

Бензин за 60 грн: чому дорожчає автопаливо і що відбувається на нафтовому ринку України

Паливо, пальне, АЗС

В Україні ледь не щотижня змінюється ціна на автопаливо – як на газ, так і на бензин та дизель. Так, ціни на останні з початку весни ще більше додали у ціні, в середньому, 1,5 гривні за літр. На думку експертів, тому є кілька причин, зокрема логістика та зростання цін на акцизи. Проте виникає питання — як саме змінилася цінова політика на пальне та чого очікувати цього літа?

Існує велика ймовірність того, що зростання цін не припиниться найближчим часом. Це може бути пов’язано як і з тим, що власники АЗС самі регулюють цінову політику, встановлюючи ті "цінники", які забажають, так і з складнощами на нафтовому ринку.

Ціни на паливо станом на квітень

Приміром, за даними "Мінфін" у середині квітня в Україні бензин А-92 подорожчав ще на 10 копійок (до 51,46 гривень за літр), А-95 — на 5 копійок (до 54,44 гривень), дизель — на 2 копійки (до 54,64 гривень).

При цьому найбільший "тариф" на бензин та дизель встановили такі мережі як ОККО та WOG, які підвищили вартість палива відразу на 2 гривні. Зважаючи на це, інші АЗС вирішили діяти за цим же алгоритмом.

Ціни на пальне станом на 25 квітня 2024 року

За даними агентства "А-95", якщо 19 березня "п’ятий" бензин коштував у середньому в країні 52,85 гривень, то 15 квітня — 54,44 гривні, а 25 квітня, всього за десять днів, вже 54,72₴

Бензин А-92 за період березень-квітень подорожчав із 49,53 до 51,76 гривні, А-95 плюс — із 56,43 до 58,01 гривні.

Теж саме і з дизелем — із 53,2 гривень за літр у середину березні, він подорожчав і став коштувати 54,38 грв вже 25 квітня. Проте зауважимо, що максимальні цінники на деяких АЗС є вищими за середні. Наприклад, за бензином А-95 вони сягають 59,80 гривень, а за дизелем — до 56,39 гривень за літр.

Як вартість автопалива різнить між регіонами?

Директор зі стратегічного розвитку мережі АЗС "БРСМ-Нафта" Олександр Мельничук зазначив, що раніше експорт в Україну здійснювався з Польщі, тому на Заході України ціни були меншими. Проте наразі ситуація змінилася.

"Раніше бензин та дизель масово возили через польський кордон. Тому в західних областях ціни на АЗС були одними з найнижчих. Наразі ситуація змінилася — польський кордон став „непроїзним", а паливо поїхало, переважно, через південні кордони. Тож тепер найнижчі цінники на Одещині. На заході країни вони зросли, оскільки нам доводиться возити ресурс до Львова через Одесу", — пояснив він "Мінфіну".

Ціни на пальне станом на 25 квітня 2024 року

Згідно з даними Мельничука, у мережі АЗС "БРСМ-Нафта" у Києві бензин А-95 у мережі коштує 50,99 гривень за літр. В той же час в Одесі той же 95-тий продається за 50,29 гривень, у Луцьку цінник сягає 51,29 гривень, а у Львові51,99 гривень. Така ж висока ціна і, наприклад, у Запоріжжі.

Цікаво, що найдорожчий 95-тий бензин, який коштує 55,47 гривень за літр у Чернігівській області, проте цінник залишається тут сталим, на відміну від інших областей.

На другому місці — Донецька область, де бензин станом на середину квітня продавався за 55,46 гривень. Там зростання цін також не зафіксовано. При цьому у Закарпатській області, де бензин коштує 53,49 гривень за літр, він подорожчав із 12 квітня на 9 копійок.

Яка ж ситуація щодо дизеля?

Цікаво, що за даними агентства "А-95", найдорожчий цей вид палива на Донеччині коштує 56,29 гривень за літр, проте ціна тривалий час залишається сталою. На Чернігівщині дизелем торгують за 55,77 гривень за літр, і ціни теж зупинилися.

При цьому в Закарпатській області дизель залишається одним із найдешевших у країні і коштує теж немалі 53,3 гривень за літр. Цікаво, що на Одещині, через яку зараз прохоидить основна маса палнього, дизель навіть подешевшав до 54,45 гривень за літр.

Анулювання ліцензій АЗС: причини та наслідки

СтопКор раніше повідомляв про, те як в середині листопада минулого року співробітники відомої автозаправної мережі "Авантаж 7" вийшли мітинг під стіни ДПС України у Київській області. Пов’язано це було з рішенням податківців, яке у компанії називають незаконним. Тоді було зупинено роботу 18 станцій та нафтобази.

Нажаль торік такі випадки були непоодинокі — таким чином у податковій службі всерйоз "взялися" за торгівців пальним, анулювавши за неповні два роки тисячі ліцензій.

Загалом у 2022 році Державна податкова служба анулювала 4300 ліцензій АЗС, а за перші півроку 2023-го – вже 2600. Серед них – об’єкт АМІС у столиці, який зазнав ракетної атаки і після відновлення не міг отримати ліцензію, через недостатність "одного папірця".

Це власне і стало однією з причин, чому ціни на пальне стали зростати ще більше з початком 2024 року.

Додамо, що після знищення росіянами Кременчуцького НПЗ Україна залишилась фактично без власної нафтопереробки, тому така боротьба податківців з АЗС негативно позначилась на рентабельності паливного бізнесу в Україні та відобразилось різким зростанням цін на бензин для звичайних громадян.

Вартість на паливо зростає через ціну нафти: ситуація на нафтовому ринку України

Керівник агентства "А-95" Сергій Куюн пояснює зростання цін на паливо двома причинами. Так, першою з них є очевидне подорожчання нафти та нафтопродуктів.

"З початку року котирування на нафту зросли на 15%. Якийсь час роздрібні ціни на паливо на вітчизняних АЗС на цей тренд аж ніяк не реагували. Не в останню чергу тому, що мережі зробили дуже великі запаси, і на ринку був очевидний „перелив". Але нові партії надходять вже за новими цінами, оскільки виробники нафтопродуктів підвищують прайси після того, як зростають нафтові котирування", — каже Куюн.

Зростання цін на нафту також пов’язане з прискорення промислового зростання у Китаї (у січні-лютому було плюс 7%, це рекорд за останні три роки), ударами українських дронів по російських, а також подальше скорочення експорту Саудівською Аравією у межах домовленостей ОПЕК.

Тож станом на середину квітня нафта коштує трохи дорожче за $90 за барель – у зв’язку з тим, що після атаки Ірану, Ізраїль не одразу почав відразу йти на ескалацію і взяв паузу, ціна навіть трохи знизилась.

Варто зауважити, що як тільки ціна на нафту досягне $100 – це стовідсотково свідчитиме про значне зростання цін на паливо у світі, зокрема і в Україні.

"Кожен додатковий долар у котируванні нафти — це до плюс 50 копійок на літрі бензину чи дизеля. Стрибок цінника з 90 до 100 доларів, якщо він буде, це дуже серйозно — подорожчання літра палива на 5 гривень. Але, найімовірніше, підвищення цін йтиме плавно", — каже директор зі стратегічного розвитку мережі АЗС "БРСМ-Нафта" Олександр Мельничук.

Що буде з ціною на паливо влітку?

Наприкінці березня 2024 року Кабінет міністрів України ухвалив проєкт закону. Ним пропонується поетапне підвищення акцизів на всі види пального, яке відбуватиметься п’ятьма етапами: перший повинен відбутися у липні 2024 року, останній – у 2028 році.

Так, відповідно до пропозицій Уряду, у 2024 році акциз з кожної тисячі літрів бензину повинен подорожчати на 29,1 євро, дизпального – на 38,1 євро, скрапленого газу – на 3,6 євро. Після цього заплановані ще чотири етапи підвищення, кожен з яких – приблизно на аналогічні суми.

Стаки акцизу в країнах ЄС

Як зазначають у Кабміні, це необхідно для вступу до ЄС, проте не менш об’єктивною причиною є і факт необхідності наповнення бюджету країни.

"Усе відбувається під егідою євроінтеграції, але так чи інакше впирається в гроші. Це логічно, тому що податки – це гроші, гроші – це зброя, зброя – це оборона", – каже засновник транспортної групи компаній і мережі АЗС "Прайм" Дмитро Леушкін.

Згідно з "Економічною правдою", за умови ухвалення відповідного законопроєкту в найближчі два місяці, перший перегляд акцизів може відбутися вже на початку липня. Тоді ж і зростуть ціни на заправках, проте яким буде підвищення – залежить від запасів пального, яке трейдери завезуть із старими податками (акцизний збір сплачується при перетині кордону).

Ціни на пальне станом на 25 квітня 2024 року

За даними AUTO.RIA, станом на 25 квітня середня вартість бензину А-95+ становить 58,01₴ В свою чергу A-95 коштує 54,72 гривень, A-92 – 51,76 грн та дизель – 54,38 грн за літр. Автогаз коштує 27,84 гривні за літр.

Як повідомлялось раніше,у Чернівцях місцевий "магнат", фігурант кримальних проваджень та бізнесмен Андрій Гамазинський будує ймовірно незаконну АЗС. Журналісти СтопКору разом з активістами очередку ВГО "Стоп Корупції" провели рейд об’єктами, що належать панові Гамазинсьокому. Як виявилося, хоча на об’єктах проводять будівні роботи, згідно з міською радою на бізнесмен не отримував жодних дозволів на них.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!




Новости