Суббота, 27 апреля 2024 11:50

Вищий антикорупційний суд засудив одеського адвоката до умовного строку

Вищий антикорупційний суд засудив одеського адвоката до умовного строку

Вищий антикорупційний суд засудив одеського адвоката до умовного строку

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості щодо адвоката Дениса Манюка, який намагався підкупити суддю Малиновського райсуду Одеси.

У жовтні 2023 року в Одесі патрульна поліція склала два адмінпротоколи на водія з ознаками наркотичного сп’яніння, який відмовлявся проходити медичний огляд. Правопорушник, за рекомендацією друзів, подзвонив раніше незнайомому адвокатові, щоб отримати правову допомогу. Через кілька днів адвокат Денис Манюк повідомив, що дізнався, що справи перебувають на розгляді в однієї судді. При цьому він додав, що знайомий із суддею особисто, і надавши їй 1600 доларів, можна домовитися про закриття цих справ. Інакше рішення будуть прийняті однозначно не на користь водія, попри фактичні обставини.

Адвокат уточнив, що за кожну справу треба передати мінімум по 1 тисячі доларів. Розуміючи незаконність пропозиції, водій звернувся до правоохоронних органів і далі діяв під їхнім контролем. 20 січня адвокат одержав 2 тисячі доларів, які начебто мав намір передати судді, але був затриманий співробітниками поліції, а тому не довів злочин до кінця із незалежних від нього причин.

Адвокат уклав угоду про визнання винуватості. Його дії кваліфікували як підбурювання до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 369 КК).

Сторони домовилися про покарання у виді 4 років позбавлення волі умовно. Обвинувачений звільняється від відбування тюремного строку з іспитовим строком 2 роки. Також він зобов’язався внести 250 тисяч гривень на рахунок ЗСУ.

Манюк у серпні 2022 року отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Адвокатську діяльність він веде з липня 2023 року. Раніше він був помічником однієї з суддів Малиновського районного суду Одеси, але не тої судді, з якою обіцяв домовитися.

368.media




Новости