Вторник, 30 апреля 2024 07:50

Уряд вніс до ВР законопроєкт змін до КПК щодо процедур оголошення осіб у міжнародний розшук

Уряд вніс до ВР законопроєкт змін до КПК щодо процедур оголошення осіб у міжнародний розшук

Уряд вніс до ВР законопроєкт змін до КПК щодо процедур оголошення осіб у міжнародний розшук

Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт, що спрощує міжнародний розшук підозрюваних та доступ до їхніх речей та документів за кордоном.

1. Зокрема, пропонується доповнити Кримінально-процесуальний кодекс новим положенням про те, що слідчий суддя може винести тимчасове рішення щодо доступу до речей та документів підозрюваних, що знаходяться на території іноземної держави.

Інформація про те, хто саме отримає такий доступ до речей та документів підозрюваного, буде вилучена (прихована) в ухвалі слідчого судді.

2. Спрощується розшук підозрюваних, якщо вони не з’явилися на виклик слідчого чи прокурора, і є підстави вважати, що вони знаходяться за кордоном або на тимчасово окупованих територіях.

У такому разі слідчий або прокурор оголошує такого підозрюваного у міжнародний розшук.

3. Новація щодо конфіскації активів. У разі, коли обвинувальний вирок передбачає спеціальну конфіскацію або конфіскацію майна або інших активів, розташованих за кордоном, на які було накладено арешт, суд/суддя-доповідач протягом 15 днів складає клопотання про визнання та виконання обвинувального вироку суду України в іноземній державі та направляє його до Мін’юсту.

4. Інформація про міжнародне співробітництво у кримінальному процесі буде обмежена. Доступ до інформації про отримання іноземного запиту на міжнародне співробітництво та його зміст, про заходи, вжиті для його виконання, а також до матеріалів, що додаються до запиту, або до документів та відомостей, отриманих в результаті його виконання, надається лише особам, які здійснюють повноваження, пов’язані з обробкою, розглядом та виконанням запиту або залученим до виконання запиту.

5. Запроваджується можливість застосування арешту для фактичної передачі іноземній державі на екстрадиційний запит особи, щодо якої закінчився термін екстрадиційного арешту. Йдеться про іноземних громадян, які перебувають в Україні щодо яких надійшов екстрадиційний запит.

різне queiueiquridrzant

різне

різне




Новости