Четверг, 09 мая 2024 10:52

Названо держкомпанії, які минулого року стали найбільш збитковими

За даними фінансової звітності, яку подали близько 800 державних компаній до Держстату, практично 40% із них працюють в збиток, підкреслено у дослідженні Опендатабот. Часто мова йде про компанії-монополісти, які мали б демонструвати прибуток

Як підкреслили в Опендатабот, згідно закону, всі державні компанії повинні подавати звіт про свою фінансову діяльність до Держстату, проте, часто вони ігнорують цю вимогу. Зокрема, фінансову звітність у 2023 році подали лише 789 державних компаній, що становить тільки четверту частину від усіх державних компаній України станом на поточний рік. При цьому в Опендата бот підкреслюють, що насправді, Держстат знав і "гірші часи", коли ще менше компаній подавали звітність. Наприклад, в 2021 році лише 475 компаній виконали вимогу закону та надали звіт про фінансову діяльність у Держстат.

Названо держкомпанії, які минулого року стали найбільш збитковими

Аеропорт "Бориспіль"

При цьому, як підкреслив керівник Опендатабота Олексій Іванкін, насправді у державних підприємств є значні переваги над приватним бізнесом.

"Окрім того, що вони є державною власністю, часто-густо такі компанії також є монополістами. Тобто за умови грамотного управління мають усі можливості бути навіть прибутковішими за приватний бізнес. Проте, як показують дані фінзвітності Держстату, майже половини з ДП навіть у таких умовах є збитковою",

- розповів Іванкін.

Отже, за інформацією Опендатабот, в середньому, 40% від державних підприємств, що подали звіти, є збитковими. Наприклад, торік з 789 компаній — 313 мали збитки (39,7%), у 2022 році з 797 підприємств 389 були збитковими. У 2021 році серед тих, хто подали свою звітність до Держстату, 30,9% показали, що працювали у мінус.

Згідно із даними Опендатабот, лідером із отримання збитків минулого року став аеропорт "Бориспіль" — 1,4 млрд₴ При цьому за темпами зростання збитків першість тримає "Добропіллявугілля-Видобуток" — майже у 12 разів, зі 122 млн грн до майже 1,4 млрд грн за рік.

Втім, як сказано у дослідженні, є і компанії, які навіть у час війни нарощують обороти. Наприклад, відомо, що обіги "Укрспецекспорт" за рік зросли майже на третину, до 32 млрд₴ При цьому "Павлоградський хімічний завод" з початку повномасштабного вторгнення Росії збільшив обіг у 2,6 рази — до 8,2 млрд₴

Хоча, як відзначають в Опендатабот, лідерами з отримання прибутку є інші компанії. Так, найбільш прибутковим підприємством країни стало "Ліси України", воно отримало дохід у розмірі 2,8 млрд₴ А от найбільше зростання прибутку продемонстрував торговельний порт "Чорноморськ". Як відзначено в дослідженні, за рік його прибутки зросли у 26 разів і становлять 986 млн гривень.

Нагадаймо, портал "Коментарі" розповідав, що ФДМУ звільняє майже півсотні директорів держпідприємств через кризу менеджменту.




Новости