Среда, 22 мая 2024 10:00

Кадило крутиться – лавеха мутиться: як 2023 рік допоміг ексміністру-хабарнику Злочевському повністю реабілітуватися та продовжувати бізнес

З виходом розслідування DubaiUnlock про нерухомість в Дубаї, якою володіють зокрема й українські колишні чи діючі чиновники, прізвище ексміністра екології Миколи Злочевського знову потрапило в усі новини. Але насправді, хоч на сторінках преси його давно не було, бізнес в Україні продовжує працювати, отримувати державні тендери та розробляти українські надра.

У 2020 році міністр часів біглого президента Микола Злочевський «попався» на рекордному для України хабарі у розмірі 6 млн доларів. Ці гроші призначалися тодішньому керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому за закриття справи про розкрадання, яка розслідувалась проти екс-міністра. У 2023 році Злочевський пішов на угоду зі слідством і цю суму направили на потреби ЗСУ, а колишній чиновник заплатив ще 500 млн гривень для «Армії дронів» та 150 млн гривень для допомоги Збройним силам.

Загалом кримінальні справи проти Миколи Злочевського відкривають і за дивних обставин закривають з 2014 року. Спочатку його підозрювали у розкраданнях через продаж тоді підсанкційному младоолігарху Сергію Курченку Херсонської нафтоперевалки. Згодом йому інкримінували передачу спецдозволів на видобуток корисних копалин своїм же компаніям з групи Burisma, що потім дивним чином перекваліфікували в несплату податків. Проте станом на зараз Микола Злочевський, здається, повністю чистий перед законом.


У 2019 році Злочевський завбачливо переписав свої основні активи на дочок Анну та Каріну. Тепер саме вони керують групою Burisma і скуповують надпривабливу нерухомість, в тому числі у центрі Києва.

Журналісти проаналізувати роботу компаній родини Злочевського за 2023 рік і дійшли висновку, що ані кримінальні справи, ані оголошення в розшук не заважали одному з найодіозніших міністрів часів Януковича добре заробляти на державних тендерах та на розробці надр.

У березні 2023 року набули чинності зміни до Кодексу України про надра, які серед іншого дозволили відчуження спецдозволів на користування надрами. Таким чином тепер запроваджений вільний обіг прав користування ділянками. Тобто ліцензію на аукціоні отримує одна компанія, але вона може передати право розробки іншій за згоди Держгеонадр. І судячи з документів, цим активно почала користуватись родина Злочевського.

Спеціалізоване видання Nadra.info підрахувало, що тільки в серпні-жовтні 2023 року Державна служба геології та надр схвалила зміни до десяти спеціальних дозволів на користування надрами по договорам відчуження. За дивним збігом обставин, половина з них має стосунок до компаній родини Злочевського.

Так, ТОВ «Кубгаз-Борова», кінцевими бенефіціарами якого є Анна та Каріна Злочевські, передали право на геологічне вивчення з розробкою і видобуванням газу, нафти та конденсату Західно-Ольгівської площі на Харківщині іншій своїй же компанії - ТОВ «Системойлінженерінг».




Останній фірмі також відійшло право на видобування природного газу, конденсату, нафти, газу, розчиненого у нафті, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу та супутніх корисних компонентів Ржавецького родовища у Харківській області від компанії «Алдеа Україна». Цією фірмою також керують сестри Злочевські і станом на січень 2024 року вона припинила діяльність. Тобто в цих двох випадках відбувся перерозподіл між компаніями з однієї групи.



ТОВ «Системойлінженерінг» можна назвати однією з ключових компаній родини Злочевських. Зокрема саме вона у лютому 2023 року придбала будівлю колишнього офісу збанкрутілого банку «Аркада» на вулиці Ольгинській в урядовому кварталі Києва. Ця угода обійшлася Злочевським у 351 млн гривень при стартової ціні 971 млн гривень.


Першочергово дозвіл на купівлю будівлі від Антимонопольного комітету України отримав фонд «Родоліт», який також належить Злочевським. Цей же фонд є засновником ТОВ «Укемоті», через яку дочки Злочевського у 2023 році придбали будівлю заводу «Арсенал», де зараз розташований Kyiv Food market («Ринок їжі»).

Враховуючи дані щодо перерозподілу прав користування надрами, яке відбувалось у серпні-жовтні 2023 року, ще три компанії, згідно з наказами Держгеонадр, переуступили своє право на розробку і подальше видобування газу та нафти на користь Злочевських. Йдеться про ділянки у Полтавській, Івано-Франківській та Львівський областях. Від них «відмовились» наступні компанії – ТОВ «Гео інвест груп», ТОВ «Газовидобувна група» та ТОВ «Нафтогазова компанія». Ці фірми формально не мають відношення до Злочевських. Але до червня 2023 року їх засновником був кіпріот Андреас Софоклеус.


Людина з таким же ім’ям у 2019-2020 роках була директором Diloretio holdings LTD – головної офшорки Злочевських, серед засновників якої є Каріна Злочевська та колишній президент Польщі Александр Кваснєвський.


Зазначені вище компанії передали свої права на розробку ділянок ТОВ «Газойлінвест» і ТОВ «О-газ». У цих фірмах прямими засновниками є сестри Злочевські.

Тобто тільки за декілька місяців минулого року родина ексміністра провела щонайменше п’ять маніпуляцій з передачею прав на видобуток корисних копалин.

Родинний бізнес Злочевських, пов’язаний з енергетикою, поширився і на чоловіка Каріни Злочевської. Принаймні у ЗМІ бізнесмена Андрія Кучкова називають не інакше як зятем колишнього міністра енергетики.

Він є засновником компанії «Укр газ ресурс», для якого 2021-2023 роки були «золотими» відносно виграних державних тендерів. Якщо говорити про минулий рік, то наприклад його фірма у січні стала переможцем лоту на поставку електроенергії для аеропорту «Бориспіль» на суму 21 млн гривень. А вже у лютому компанія зятя Злочевського виграла тендер на поставку в непрацюючий з початку війни «Бориспіль» природного газу на 50,5 млн гривень.


У грудні 2022 року «Укр газ ресурс» виграв поставки електроенергії для аеропорту «Бориспіль» на суму 98 млн гривень.


Одним із найбільших виграних тендерів для «Укр газ ресурс» за минулий рік була поставка електроенергії одеській філії Державного підприємства «Асоціація морських портів України». Сума лоту – майже 110 млн гривень. І тут слід нагадати, що Злочевський має давні інтереси в Одесі. Зокрема, саме його фірма «Інфокс» у 2003 році орендувала на 50 років Одеський водоканал і тепер до 2052 року є монопольним постачальником води для Одеси та регіону.

У березні 2023 року фірма зятя Злочевського виграла тендер на поставку електроенергії Департаменту патрульної поліції на суму 11 млн гривень.


На трохи менші суми ТОВ «Укр газ ресурс» також мала поставляти електроенергію та газ, наприклад, для Міністерства охорони здоров’я, Будинку відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами, Одеської митниці та іншим державним структурам. Всі ці тендери відбувались протягом 2023 року, коли Злочевський фактично відкупився від кримінальної відповідальності.

Якщо проаналізувати активність компаній з орбіти Миколи Злочевського, якого близько 10 років вважали одним з найбільших хабарників країни, то виглядає так, що він повністю реабілітувався і спокійно веде бізнес в Україні. Навіть якщо для цього йому довелося переписати активи на дочок, тенденції до зубожіння родини явно не прослідковується.




Новости