Среда, 01 мая 2024 04:11

У Литві компанію Vilpra підозрюють у порушенні санкцій ЄС

У Литві компанію Vilpra підозрюють у порушенні санкцій ЄС

У Литві компанію Vilpra підозрюють у порушенні санкцій ЄС

Литовська влада перевіряє компанію, яка належить родичам кандидата в президенти країни. Підставою для розгляду стали повідомлення про те, що фірма могла порушити санкції Євросоюзу через експорт товарів до Білорусі.

Литовська влада перевіряє компанію, що належить родичам кандидата в президенти країни. Підставою для розгляду стали повідомлення про те, що фірма могла порушити санкції Євросоюзу через експорт товарів до Білорусі.

Литовська компанія UAB Vilpra належить сім’ї адвоката Ігнаса Вегелі — він лідер призначених на наступний місяць президентських виборів. Є підстави вважати, що фірма постачає кондиціонери до Киргизстану.

Як показало нове розслідування, яке Siena та "Бюро Медіа" (партнери OCCRP) підготували за підтримки незалежного литовського телеканалу Laisvės TV, ймовірно, насправді товари призначаються для Білорусі.

У четвер, наступного дня після виходу матеріалу, у литовському Митному управлінні повідомили, що проводять перевірку.

«Ми перевіряємо вказану компанію — її комерційну діяльність, бухгалтерські та фінансові звіти. Перевіряємо, чи дотримується вона митних законів і санкцій», — сказали журналістам у відомстві.

У Vilpra заперечують інформацію про те, що компанія навмисне експортує товари до Білорусі через Киргизстан.

«Vilpra не торгує з Росією чи Білоруссю, [фірма] завжди дотримувалась санкцій», — повідомив Мартінас Вегелі, брат Ігнаса Вегелі та генеральний директор Vilpra.

Кондиціонери входять до числа товарів, які європейським компаніям заборонили постачати до Білорусі. Корпоративні документи, що потрапили до Siena, розкрили, що за шість місяців дії санкцій проти Білорусі Vilpra експортувала до Киргизстану кондиціонери на суму 940 тисяч євро.

Попередні розслідування показали, що Киргизстан став ключовим транзитним пунктом для компаній, які постачають санкційні товари Білорусь та Росію. Згідно з торговими даними, обсяги експорту кондиціонерів з Литви до Киргизстану різко зросли відразу після того, як у червні 2022 року європейська влада ввела відповідні санкції .

За даними Євростату, з січня 2021-го до березня 2022 року Литва відправила до Киргизстану кондиціонери на 4184 євро. За шість місяців дії санкцій обсяг експорту кондиціонерів підскочив до 2,3 мільйонів євро.

Згідно з корпоративними документами, що потрапили до журналістів, Vilpra постачала кондиціонери двом киргизстанським компаніям: Service Pack LCD і Mavic Expert. Обидві фірми вказали під час реєстрації фіктивні адреси: у документах однієї з них є недобудований офісний будинок у Бішкеку.

Ці киргизстанські компанії — основні постачальники білоруської Custom Service, яка, як нещодавно розкрило «Бюро Медіа», порушуючи режим санкцій, ЄС ввозила європейські автомобілі до Росії.

В електронному листі Мартінас Вегелі звинуватив журналістів у спробі підірвати політичну кар’єру його брата.

«Ми вважаємо, з огляду на заплановану дату публікації, що ваша підвищена увага до нашої компанії та певної групи товарів зумовлена суто політичними процесами», — написав Мартінас. Разом із батьками він пожертвував 40 тисяч євро на президентську кампанію Ігнаса.




Новости