Четверг, 02 мая 2024 13:49

Китай відреагував на нові санкції США – обіцяє «необхідні заходи» для захисту своїх компаній

Китай обіцяє вживати всіх «необхідних заходів для рішучого захисту законних прав та інтересів китайських компаній»

Пекін заявив, що вживатиме «необхідних заходів» після того, як Сполучені Штати оголосили про нові санкції, спрямовані на підрив військово-промислового потенціалу Росії, покарання компаній у Китаї та інших країнах, які допомагають Москві купувати зброю для війни в Україні.

«Китайська сторона закликає США припинити паплюжити і стримувати Китай і припинити безглузде застосування незаконних і односторонніх санкцій», – заявив представник міністерства закордонних справ у повідомленні для AFP.

За його словами, Китай вживатиме всіх «необхідних заходів для рішучого захисту законних прав та інтересів китайських компаній».

У четвер Пекін знову наполягав на тому, що він не є «ні творцем, ні стороною кризи в Україні», і заявив, що має право розвивати «нормальні» торговельні відносини з усіма країнами, включаючи Росію.

Китай завжди рішуче виступав проти застосування Сполученими Штатами незаконних і односторонніх санкцій проти китайських підприємств», – заявив речник МЗС.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що її відомство «послідовно попереджало, що компанії зіткнуться зі значними наслідками за надання матеріальної підтримки російській війні».

Китай ніколи не засуджував напад Росії на Київ, і його звинувачують у непрямій підтримці війни через стратегічне партнерство з сусідньою Москвою.

На початку квітня генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що альянси Росії з «друзями в Азії» мають наслідки для глобальної безпеки. Зокрема, він зауважив, що Китай також «підтримує військову економіку Росії».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті писав, що Росія продовжує спроби вибудувати коаліцію на противагу Заходу, розвиваючи двосторонні відносини з Іраном, Північною Кореєю і Китаєм.

Форум




Новости