Воскресенье, 05 мая 2024 20:09

Повернення до очного навчання: Миколаївщина отримує шкільні автобуси

ФОТО: Міністерство освіти і науки України

Миколаївщина, як прифронтова територія, отримає шкільні автобуси для повернення учнів до очного навчання.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки України.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про внесення зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів".

З державного бюджету розподілять гроші на закупівлю автобусів для закладів загальної середньої освіти всіх областей, які цього потребують. Розмір державної субвенції на закупівлю шкільних автобусів становить 1 мільярд гривень.

Комісія МОН розподілятиме субвенцію пропорційно до кількості учнів, які потребують підвезення та яких не підвозять шкільними автобусами.

Пріоритет на отримання державного фінансування отримають регіони в зоні ведення бойових дій та прикордонні області, а саме: Миколаївська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Сумська, Херсонська та Чернігівська.

За словами заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, цьогорічну субвенцію на укриття було спрямовано саме на прифронтові території, де доступ до очної освіти практично неможливий через загрозу постійних обстрілів.

Підвезення є ще однією з ключових інфраструктурних складових для повернення учнів до очного навчання. Адже саме завдяки автобусам у громад буде змога довозити дітей до більш безпечних територій у школи з укриттями, які будують і ремонтують коштом державного і місцевого бюджетів, — зазначив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Комісія МОН формує пропозиції щодо розподілу субвенції між обласними бюджетами відповідно до поданих заявок від обласних військових адміністрацій.

У квітні уряд затвердив механізм розподілу фінансування на облаштування безпечних освітніх просторів у закладах освіти у 2024 році. Зараз триває розподілення державної субвенції на укриття для 8 прифронтових і прикордонних з росією областей.

На ремонт та будівництво укриттів для закладів освіти Миколаївщини Уряд надасть 200 мільйонів гривень. Пріоритетне завдання МОН — відновити доступ до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Базова потреба — наявність укриттів у школах.

Миколаївська обласна військова адміністрація розглянула подані проєктні заявки органами самоврядування щодо облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти. Наразі таких проєктів десять. Нові укриття планують зробити у Баштанському, Миколаївському, Вознесенському та Корабельному районах міста.

Також на Миколаївщині будуть будувати підземні школи, щоб не втратити учнів. Таке будівництво має стати пріоритетом уряду. За словами заступника міністра освіти та науки України Михайло Винницького за майже чотири роки дистанційного навчання через причину спочатку ковіда, а потім — війни, у нинішнього покоління школярів та студентів погіршився рівень знань та комунікаційних навичок.




Новости