Среда, 21 февраля 2024 13:48

НБУ з 21 лютого змінює валютні правила: хоче знизити попит на долар

Читать на русском

НБУ з 21 лютого змінює валютні правила: хоче знизити попит на долар

НБУ з 21 лютого змінює валютні правила: хоче знизити попит на долар

Після вчорашньої девальвації гривні Нацбанк намагається знизити попит на долар на безготівковому ринку, для чого ввечері 20 лютого своєю ухвалою №24 видав нові зміни у валютні правила.

Новим документом регулятор заборонив банкам купувати інвалюту для підприємств, які на рахунках уже мають валютні кошти у потрібному для проплат обсязі. На практиці це означає, що кожна компанія-покупець перед виходом на міжбанк вже з сьогоднішнього дня буде зобов’язана надати банку повний звіт (офіційно завірений витяг) щодо залишків коштів на всіх валютних рахунках — на поточних, депозитних, а також операцій з валютних свопів. І якщо на них достатньо коштів на оплату поточного валютного контракту, то банк відмовить підприємству у закупівлі долара/євро на безготівковому ринку.

Оцінюватиметься і сума оплати. Скажімо, компанія має сплатити імпортну закупівлю на $5 млн, а в неї на всіх рахунках (якщо зібрати все воєдино) є своїми грошима лише $1 млн. Значить, банк зможе купити під цей імпортний контракт лише $4 млн, а не всі $5 млн, як можна було раніше. Що цікаво, НБУ включив сюди й валютні свопи, щоби бізнес не запустив схему для обходу обмеження.

Своп — це валютна операція, яка передбачає зворотну угоду у майбутньому.

Компанія з $1 млн на рахунках могла б швидко укласти з банком договір валютного свопу для обходу обмеження. Цей своп передбачає продаж підприємством своєму банку умовного мільйона доларів прямо зараз (обмін його на гривню), але з умовою обов’язкового повернення (зворотної угоди) цього мільйона, скажімо, через тиждень.

Так підприємство може вдати, що у нього немає валюти на рахунках і надати виписки з нулями у графі долар, зажадавши купівлю вищезгаданих $5 млн. Утім Нацбанк передбачив цей прийом, і відразу зажадав від фінансистів перевірити і свопові угоди і зарахувати їхню суму, як наявну у компанії валюти.

Також Нацбанк зажадав від фінустанов продовжити проводити валютний контроль за всіма не завершеними експортними контрактами, поки експортери не отримають усю суму від іноземних партнерів саме в іноземній валюті. А також заборонив припиняти такий валютний контроль, якщо іноземці закриють експортні контракти не в інвалюті, а у гривні.




Новости