Пятница, 19 января 2024 07:26

У ДБР підтвердили затримання засновника Concorde Capital Мазепи (оновлено)

мазепа

Працівники Державного бюро розслідувань та Національної поліції затримали на кордоні організатора оборудки з відчуження земель Київської ГЕС.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Правоохоронці не уточнюють імені підозрюваного, але з опису випливає, що йдеться про засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу.

"Учора, 18 січня, працівники ДБР спільно з ДСР Нацполіції під час спроби виїзду за кордон затримали бізнесмена – організатора схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Затримання відбувалось на підставі статті 208 КПК України", – йдеться у повідомленні.

Також в різних регіонах України затримані ще три учасники злочинної організації, зокрема брат організатора.

У ДБР нагадали, що 29 листопада 2023 року викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

Зазначалося, що до злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них "відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів".

"Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України", – пояснили в ДБР.

Водночас інші учасники підшукували через соцмережі "підставних осіб", які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище, уточнюють правоохоронці.

Надалі виконавці від імені "підставних осіб" підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони "перепродавали" землю забудовникам. Схма працювала впродовж 2020-2021 років.

Дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255, 233, 209 Кримінального кодексу України. Учасникам загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Водночас у пресслужбі Concorde Capital заявили, що під час затримання Мазепи силовики без ухвали суду провели обшук автомобіля. Так само й інші слідчі дії було проведено без допуску до них адвоката. Зазначається, що він мав відвідати Всесвітній економічний форум в Давосі, про що заздалегідь поінформував слідчих та правоохоронців.

Також у пресслужбі повідомили про обшуки в компанії без ухвали суду та вилучення документів, які "не стосуються справи, а пов’язані з усіма напрямками бізнес-активності Мазепи".

"Ми повʼязуємо такі дії ДБР з позицією Ігоря Мазепи стосовно тиску силовиків на бізнес", – підсумували в компанії.

Напередодні низка ЗМІ зіз посиланням на джерела повідомили про затримання на кордоні з Польщею засновника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Справа пов’язана із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміум-класу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області.

Окрім цього, Concorde Capital вкладає кошти у відому медичну мережу "Добробут" та заміський комплекс під Києвом Shelest, а також в інші бізнеси в галузі будівництва та видобутку.

Автор: Юлiя Недашківська




Новости