Пятница, 19 апреля 2024 13:12

"Паляниця" Кадирової і політичні гасла Кадана. Аукціон "Української правди" на честь 24-річчя

З нагоди свого 24-річчя "Українська правда" в партнерстві з Voloshyn Gallery оголосили благодійний аукціон робіт сучасних українських митців і мисткинь. Серед них – Нікіта Кадан, Алевтина Кахідзе, Жанна Кадирова, Гамлет Зіньківський та інші топові художники.

Аукціон розпочався 16 квітня на фейсбук-сторінці "Української правди" й триватиме до 21 квітня. Усі виручені кошти підуть на придбання РЕБ-ів для 48 бригади.

Наступного дня, після запуску аукціону, відбулося попереднє відкриття 60-ї Венеційської бієнале. Роботи українських митців, що брали участь у бієнале в різні роки, також представлені на аукціоні.

Розповідаємо детальніше, що ви можете придбати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ :
УП.Культура запускає канали в Telegram та WhatsApp

Для Української правди це вже другий аукціон, створений у партнерстві з Voloshyn Gallery. Як поділився засновник галереї Максим Волошин, саме такі проєкти допомагають підкреслити важливість українського мистецтва та активну громадську позицію митців.

"Для нас мистецтво це не просто інструмент привернення додаткової уваги для збору коштів нашим військовим. Це можливість показати що наша держава – не тільки найбільша воююча демократія в світі, але й культурно та мистецьки розвинута європейська країна. В тому числі, дякуючи таким проектам, ми хочемо показати надзвичайну різницю між Україною та рф. Що країна високої культури це не росія, як звучить в їх пропагандистських наративах", – наголосила головна редакторка УП Севгіль Мусаєва.

Охочі підтримати активних сучасних українських митців і мисткинь можуть придбати будь-яку з 12 робіт за класичними правилами аукціону – кожна наступна ставка має бути більшою за попередню, а вартість мінімального кроку становить 50 доларів.

"Паляниця" Жанни Кадирової

Жанна Кадирова – українська художниця та скульпторка, яка тричі представляла Україну на Венеційському бієнале, а її виставки проходили в численних містах світу: Парижі, Стокгольмі, Амстердамі, Лондоні, Мюнхені.

Проєкт "Паляниця" Жанна розпочала ще весною 2022 року й цього ж року презентувала її на бієнале у Венеції. Усі паляниці виготовлені з річкового каменю на Закарпатті, які мисткиня збирала власноруч, й імітують форму українського хліба. Зібрані кошти з продажу паляниць Жанна Кадирова скеровує на потреби війська та гуманітарні запити. Таким чином мистецтво стає зброєю, оскільки допомагає у воєнних умовах.

Ринкова ціна: $7000-10000

Стартова ціна торгів: $5500

"Do Not Trade With Fascist" та "Russian Warship Go Fuck Yourself" Нікіти Кадана

Нікіта Кадан
Нікіта Кадан

Нікіта Кадан працює з графікою, інсталяціями, скульптурою, а 2022 року за персональну виставку "Камінь бʼє камінь" він отримав Національну премію імені Тараса Шевченка.

Графічні роботи "Do Not Trade With Fascist" і "Russian Warship Go Fuck Yourself", створені вугіллям на папері, з прямими меседжами для світу. Для УП.Культура Нікіта Кадан розповів:

"Це роботи з серії "Мова повторення", яку я розпочав відразу після початку повномасштабної війни, у Voloshyn Gallery, що слугувала мені дуже бомбосховищем. Я брав гасла з антиросійських, антивоєнних демонстрацій у світі й писав кожне з них на одному аркуші дуже багато разів. Іноді навіть до ста – це нагадувало хаос.

Це про політику слів під час політики зброї. Намагання бути на боці добра, не витрачаючи при цьому надмірних зусиль. Часто фрази, на кшталт Stop War (зупиніть війну), ніби вимагають якогось підкріплення дією, а цього не відбувається. З іншого боку, таке магічне повторювання гасел, як мантр, що лунають від мільйонів людей по всьому світу, впливають на перебіг дуже жорстоких і матеріальних подій. Це переходить у колективну дію, яка має свою інерцію, і ця магія слів може відбитися на реальності.




Новости