Пятница, 19 апреля 2024 19:27

Фастфуд назавжди погіршує пам’ять, — дослідження

Фастфуд назавжди погіршує пам’ять, — дослідження

Велика кількість жирної та солодкої їжі, наприклад випічки та фастфуду, здатна призвести до проблем із запам’ятовуванням у підлітковому віці, з’ясували вчені зі США. При цьому перехід на здорове харчування не виправить ситуацію. Бо фастфуд назавжди погіршує здатність запам’ятовувати, довели вчені.

Про це повідомляє видання HUBZ.

Вплив “сміттєвої" їжі на організм людини присвячено безліч сучасних наукових праць. В одній із них довели, що фастфуд негативно позначається не лише на фізичному здоров’ї, а й на стані психіки людини. Така їжа посилила ризик депресії, тривожності та інших поширених психічних захворювань. Крім того, з’ясували дослідники з Франції, солодке та випічка на сніданок через велику кількість рафінованих вуглеводів роблять людей менш привабливими в очах протилежної статі. Ця закономірність виконувалася незалежно від ваги.

Фахівці з Південнокаліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США) виявили, що велика кількість жирної та солодкої їжі в раціоні назавжди погіршує здатність запам’ятовувати інформацію. У щурів, яких годували фастфуд в молодому віці, виникали проблеми з пам’яттю. І ці проблеми нікуди не зникали в міру дорослішання. Відповідну наукову статтю оприлюднивжурнал Brain, Behavior та Immunity.

Дослідження провели на лабораторних щурах

Автори дослідження виходили з того, що в головному мозку людей із хворобою Альцгеймера знижено рівень нейромедіатора ацетилхоліну. Він необхідний для пам’яті, навчання, уваги, збудження та мимовільних рухів м’язів. Вчені відстежували, як харчування впливає на рівень ацетилхоліну у щурів, які харчувалися жирною та солодкою їжею, порівняно з контрольною групою тварин, а потім провели кілька тестів на згадку.

Пацюкам пропонували досліджувати нові об’єкти у різних місцях. Через кілька днів тваринам створили таке ж середовище, як уперше, але додали один новий предмет. Щури, які їли нездорову їжу, не могли згадати, що і де вже бачили, при тому, що тварини з контрольної групи впізнавали знайомі предмети.

Сигнали ацетилхоліну допомагають щурам кодувати та запам’ятовувати події, як це роблять люди за допомогою “епізодичної пам’яті". Виходить, такі сигнали не виникають у тварин, які виросли на жирній та солодкій їжі.

Споживання фастфуду у підлітковому віці небезпечне

Фахівці попередили, що подібна харчова поведінка у підлітковому віці може призвести людей до наслідків, усунути які буде важко. Цей період життя дуже важливий для розвитку мозку. В організмі відбуваються значні процеси. І якщо механізми пам’яті через нездорове харчування порушаться в дитинстві, то потім виправити зміни буде набагато важче, ніж якби вони відбулися в дорослому віці.

За даними дослідників, ефект від “сміттєвої" їжі збережеться навіть у тому випадку, якщо в якийсь момент перейти на збалансоване харчування. Без медичного втручання функції пам’яті не відновляться. На іншому етапі дослідження автори статті виявили, що допомогти здатні ліки, що вивільняють ацетилхолін. Проте, за їхніми словами, цю тему варто вивчати додатково.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!




Новости