Воскресенье, 05 мая 2024 13:56

Складні часи для бізнес-еліти України: Вадим Єрмолаєв перед лицем закону

В останні роки українська економіка та політична сцена зазнають значних потрясінь. Однією з найбільш резонансних подій стало кримінальне провадження щодо відомих бізнесменів Фелікса Чортка та Вадима Єрмолаєва. Обох фігурантів звинувачують у фінансуванні насильницьких дій проти державного порядку, що, на думку слідства, могло призвести до повалення конституційного ладу України.

Заглиблення у корені конфлікту

Вадим Єрмолаєв, засновник корпорації «Алеф» та колишній власник ПрАТ «Кетер Інвест», та його давній партнер Фелікс Чорток перебувають під прицілом Служби безпеки України (СБУ) з квітня 2023 року. За даними СБУ, після анексії Криму Росією Єрмолаєв активно взаємодіяв з російськими правоохоронними органами і вживав заходів для збереження своїх активів у регіоні, включаючи перереєстрацію майна та підприємств.

10 квітня 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження № 42023000000000610 і почала розслідувати схеми, до яких були залучені ТОВ «Торговий Дім АВ» та ціла низка компаній Вадима Єрмолаєва – засновника корпорації «Алеф» та ПАТ «Алеф-Віналь».

“Алеф-Віналь” був перейменований на “Кетер-інвест” і ліквідований у січні 2024 року – через пару тижнів після того, як ТОВ “Торговий Дім АВ” переписали на рабина Меїра Цві Стамблера.

За даними СБУ, використовуючи підконтрольні суб’єкти підприємницької діяльності, вони разом із групою пов’язаних осіб фінансували насильницьку зміну, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

Перспективи та можливі сценарії

На даний момент обидва бізнесмени перебувають за межами України, що ускладнює процес їхнього притягнення до відповідальності. Проте розслідування та збір доказів, що продовжуються, можуть призвести до подальших судових розглядів і, можливо, до міжнародних запитів на екстрадицію.

Компанії, раніше пов’язані з Чортком та Єрмолаєвим, намагаються дистанціюватися від скандалу та зберегти свою репутацію та фінансову стабільність. Переписування ТОВ «Торговий Дім АВ» на нового власника може бути спробою мінімізувати збитки та уникнути прямої асоціації з обвинуваченими.

У поточній політичній та економічній ситуації в Україні справа Чортка та Єрмолаєва є лише одним із прикладів складних викликів, з якими стикаються підприємці та державні структури у прагненні забезпечити законність та справедливість у бізнес-практиках.

Перебування за кордоном не завадило Вадиму Єрмолаєву зіткнутися із додатковими юридичними труднощами. Він залучений до справи “батальйон Монако”, яку розслідує Українська правда. Єрмолаєв також активно захищає свої інтереси на міжнародній арені, вступивши до судової боротьби з президентом України Володимиром Зеленським. Центральним питанням у цій суперечці є його вимога про виключення із списку санкцій, до якого він був внесений у грудні 2023 року.

Обговорення таких питань має стати повсякденною практикою, і кожен із нас відіграє важливу роль у формуванні прозорого та справедливого суспільства. Закликаємо всіх не залишатися осторонь, висловлювати свою думку та брати участь у громадському житті, щоб разом будувати майбутнє без корупції та із законністю для всіх.




Новости