Виставка Ladies Lounge

Автор фото, Jesse Hunniford

Музей в Австралії продовжує боротися за те, щоб його експонатами могли насолоджуватися лише жінки.

Після першої спроби музею заборонити чоловікам вхід до однієї із виставок, суд постановив скасувати заборону, визнавши таки дії керівництва дискримінацією.

Читайте також:

"Вхід тільки для жінок". Як судяться з музеєм, який не пускає чоловіків

Художник 33 роки створював "квартиру фантазій", її відкрили лише після його смерті. Тепер вона під охороною держави

Що таке біполярний розлад і чи був він у Ван Гога

Проте Музей старого та нового мистецтва Тасманії (MONA) не здався.

У вівторок дирекція закладу звернулася до суду із проханням відкликати рішення, стверджуючи, що судді "мають надто вузьке бачення історичного та поточного соціального становища жінок" і що вони не зрозуміли, як Ladies Lounge може "сприяти рівним можливостям".

Суд видав свій наказ у квітні після позову про гендерну дискримінацію, який подав житель Нового Південного Уельсу Джейсон Лау. Чоловіка не пустили до однієї із зал музею — через його стать.

Кірша Кечеле, мисткиня й авторка виставки для жінок, заявила, що оскаржить рішення суду, зробивши простір "відповідним" нормам.

Залу Ladies Lounge, яка містить деякі з найбільш відомих робіт музею — від Пікассо до Сідні Нолана — закрили для публіки після рішення суду.

Тоді Кечеле вирішила перетворити вкриту оксамитом кімнату на жіночий туалет і церкву. Таким чином вхід чоловікам до неї буде обмежений легітимно.

"У Ladies Lounge тепер буде чудовий туалет, і так ця зала залишиться жіночою кімнатою"..

"Це туалет, який прославиться на весь світ. Це найкращий туалет, і чоловікам не дозволять його побачити", — сказала Кечеле австралійським ЗМІ.

Деякі з найвідоміших творів мистецтва, як-от картини Пікассо, перемістять в теперішній жіночий туалет музею, щоб забезпечити "перегляд без заважань", поки кураторка виставки добʼється скасування рішення суду.

У залу для жінок чоловіків пускають лише по неділях — вчитися прасувати та складати білизну.

"Жінки можуть приносити всю свою чисту білизну, а чоловіки можуть виконувати серію витончених рухів (розроблених Рінпоче та вдосконалених майстрами тай-чі), щоб гарно її скласти", — сказала вона в інтерв’ю, яке музей оприлюднив у вівторок.

Підписуйтеся на нас у соцмережах

За словами кураторки, позов Лау був "прихованим благословенням".

"Завдяки постанові у нас немає іншого вибору, як відкритися для досвіду, що збагачує – духовного, освітнього... відкрити нові можливості та стати кращими", – сказала вона.

Раніше Кечеле розповіла BBC, що підвищення ставок змусило її зрозуміти, що її ідея важлива і якщо буде потрібно, вона буде боротися за неї аж до Верховного суду.