Среда, 24 апреля 2024 13:29

На аукціон виставлять картину Клімта, яку вважали втраченою протягом 100 років

Картину австрійського художника Густава Клімта "Портрет фройляйн Лізер", яку вважали втраченою протягом останніх 100 років, 24 квітня виставлять на аукціон у Відні.

Про це повідомляє BBC.

Вартість картини оцінюють у 50 мільйонів євро (понад 2 млрд гривень), хоча є ймовірність, що її продадуть дорожче. Торги відбудуться в аукціонному домі Im Kinsky.

Густав Клімт розпочав роботу над картиною в 1917-му — за рік до своєї смерті — і не встиг її завершити. Після цього портрет передали родині, яка його замовила. У заяві аукціонного дому йдеться, що з 1925 року доля роботи була невідомою.

Мистецтвознавці активно дискутують, хто зображена на картині. Вважається, що це одна з дочок Адольфа або Юстуса Лізерів — братів із заможної родини єврейських промисловців. Зокрема, мистецтвознавці Томас Наттер і Альфред Вайдінгер стверджують, що на картині зображена Маргарита Констанція Лізер, дочка Адольфа Лізера.

Втім, представники аукціонного дому Im Kinsky припускають, що на картині також може бути зображена одна з двох дочок Юстуса Лізера та його дружини Генрієтти.

Генрієтта, яку називали Ліллі, була покровителькою сучасного мистецтва. Під час Голокосту нацисти депортували її в концтабір Аушвіц, де жінка загинула. Її доньки, Гелен та Енні, пережили Другу світову війну.

Картину продають на підставі Вашингтонських принципів — міжнародної угоди про повернення викраденого нацистами мистецтва нащадкам людей, яким належали ці твори.




Новости