Автор фото, Paramount

Нові фільми касових франшиз "Шалений Макс" і "Планета мавп", байопік про Емі Вайнгауз та документальна історія легендарних Beach Boys — премʼєри, які потішать кіноманів у травні.

1. Уявні друзі (If)

Що, якби уявні друзі дітей насправді не були уявними? Що, якби вони були справжніми істотами, які зависли десь у всесвіті, після того, як діти, які з ними гралися, виросли?

Так починається сімейна комедія If (англ. якби), режисером і сценаристом якої виступив Джон Кразінскі.

Райан Рейнольдс і Кейлі Флемінг зіграли двох людей, єдиних на світі, хто може побачити колишніх "уявних друзів" дітей.

Кразінскі розповів, що на сюжет стрічки його надихнули ігри його двох дочок, а також дружина Емілі Блант, яка зраділа, що у новому фільмі він відійде від приреченості та похмурості свого режисерського дебюту "Тихе місце".

"Я пам’ятаю, як Емілі сказала мені: "Я дуже рада, що ти це робиш", — розповів Кразінскі Entertainment Weekly. — Я спитав, чому, а вона відповіла, що довго жити в такому темному-темному місці дуже важко".

Премʼєра у світі 17 травня

2. Мрії робота (Robot Dreams)

Автор фото, Neon

Іспано-французький мультфільм Пабло Бергера, номінований на "Оскар", створений за графічним романом Сари Варон, розповідає історію про собаку на прізвисько Пес, яка живе самотньо у Нью-Йорку 1980-х років.

Його життя змінюється, коли він купує робота на ім’я Робот, і дізнається, як весело мати найкращого друга. Але незабаром іржавий робот застрягає на пляжі за замкненими воротами. Чи зможе Пес обійтися без нього?

Фільм "Мрії робота" наповнений блискучими жартами, несподіваними поворотами та зворушливими ситуаціями, але при цьому в ньому немає жодного діалогу.

Це "одна з найкращих анімацій за останні роки, — каже Венді Айд у The Observer. — У ній стільки ніжності, співчуття та емоційної глибини, що це розширює аудиторію фільму — від дітей, яким сподобаються милі персонажі, до підлітків і дорослих, які впізнають тривогу та страх самотності".

Премʼєра 9 травня у Німеччині та 31 травня у США

3. Гарфілд у кіно (The Garfield Movie)

Автор фото, Sony Pictures

Один із найсмішніших моментів фільму "Зомбіленд", коли смертельно пораненого героя Білла Мюррея запитують, чи шкодує він про щось у своєму житті. А той відповідає: "Можливо, це Гарфілд".

Що ж, Мюррей міг і не бути фанатом фільмів про Гарфілда, в яких він озвучував кота, але нова стрічка — це дещо інше.

Робота режисера Марка Діндала ("Пригоди імператора") — це насичений пригодами мультфільм. Гарфілд розмовляє голосом актора Кріса Пратта, який також озвучив головних героїв у "Лего-фільмі" та "Супер Маріо".

Батько Гарфілда озвучив Семюел Л. Джексон, а репер Снуп Догг виконав роль персонажа на ім’я Снуп Кетт.

"Гарфілд пронизаний грайливістю і пустотливістю, — сказав Пратт. — Я практично розчинився в ньому. Я тільки їв і спав, лікарі були стурбовані... Але я встановив справжній зв’язок з персонажем. Я впевнений, що глядачі це відчують. Як і Академія".

Премʼєра у світі 24 травня

4. Емі Вайнгауз: Back To Black

Емі Вайнгауз: Back To Black

Автор фото, Focus Features

Емі Вайнгауз була однією з найважливіших співачок і авторок пісень свого покоління, коли вона померла у 2011 році, їй було всього 27 років.

У 2015 році режисер Асіф Кападія перетворив історію її життя у зворушливий документальний фільм "Емі".

Тепер прийшов час для неминучого байопіка, який створила режисерка Сем Тейлор-Джонсон за сценарієм Метта Грінхолга, творця драми про ранні роки Джона Леннона "Стати Джоном Ленноном" (Nowhere boy).

Роль Емі виконала Маріса Абела, а її чоловіка Блейка Філдера-Сівіла зіграв Джек О’Коннелл.

"Ніжний і щирий фільм" Тейлор-Джонсон є "безперечно її найкращою роботою на сьогодні", — зазначив кінокритик Пітер Бредшоу з The Guardian.

Премʼєра 17 травня у США та Канаді

5. Каскадер (The Fall Guy)

Каскадер

Автор фото, Universal Pictures

На церемонії вручення "Оскарів" цього року Раян Гослінг та Емілі Блант представили відеоролик про голлівудських каскадерів.

І це виявилося цілком не випадково, їхній новий фільм — це комедійний бойовик саме про голлівудських каскадерів.

Це робота режисера Девіда Літча ("Атомна блондинка", "Дедпул 2"), заснована на телесеріалі 1980-х років. Герой Гослінга, Кольт Сіверс — каскадер, якого колишня дівчина (Блант) просить знайти актора її стрічки. Він випадково зник посеред зйомок, що загрожує провалу її першого фільму.

"Від початку до кінця перегляду "Каскадера" на моєму обличчі була величезна посмішка", — каже Перрі Немірофф із видання Collider.

"Це надзвичайно добре створений бойовик, який випромінює енергію та чарівність протягом усіх 125 хвилин… Так, це приємний для публіки романтичний комедійний трилер, але, перш за все, це щира ода митцям, які створюють магію кіно".

Премʼєра у світі 3 травня

6. Шалений Макс: Фуріоса (Furiosa: A Mad Max Saga)

Шалений Макс: Фуріоса

Автор фото, Jasin Boland/Warner Bros

Минуло 45 років з моменту виходу першого фільму франшизи й дев’ять років з тих пір, як Джордж Міллер повернув свій постапокаліптичний серіал до життя, знявши блокбастер 2015 року "Шалений Макс: Дорога гніву".

Утім, 79-річний режисер ще не готовий поставити крапку. Його останній фільм — це приквел "Дороги гніву" з Анєю Тейлор-Джой у ролі Фуріоси, однорукої героїні з голеною головою, яку у попередньому фільмі зіграла Шарліз Терон.

"Ніхто не хоче повторення того, що ти щойно зробив, тому фільм має бути впізнаванням, але водночас унікальним", — заявив режисер виданню IndieWire.

Світова премʼєра 24 травня

Як це — бути "найгарнішою жінкою в історії кіно"

"Твін Пікс". Як народився найдивніший детектив телеекрану

10 найкращих фільмів квітня

7. Викрадений (Kidnapped)

Викрадений

Автор фото, Anna Camerlingo/Cohen Media Group

Розкішна драма Марко Беллоккіо розповідає жахливу реальну історію Едгарда Мортари, шестирічного єврейського хлопчика, якого влада викрала з дому однієї ночі в Болоньї у 1858 році.

Його батькам сказали, що коли Едгардо був немовлям, його таємно хрестила служниця і тепер він повинен виховуватися як католик.

Папа Пій IX не звертає уваги на зусилля родини, яка намагається врятувати Едгардо, але з роками скандал починає загрожувати політичним крахом Папі.

"Марко Беллоккіо — останній із золотого покоління італійських кінематографістів, — каже Джейсон Соломонс з The New European. — Вражає не лише його довголіття та продуктивність, але й те, що фільми режисера стають все кращими й кращими".

Стрічка сповнена темної драми та реалістичності людських портретів, які ви можете побачити на полотнах Тиціана, Караваджо чи Тінторетто.

Премʼєра у США 24 травня

8. Езра (Ezra)

Езра

Автор фото, Bleecker Street

Завжди чудовий Боббі Каннавале отримує рідкісну головну роль у цій щирій комедійній драмі режисера Тоні Голдуіна.

Каннавале грає стендап-коміка з Нью-Джерсі, який виховує свого 11-річного сина-аутиста Езру (Вільям Фіцджеральд) за допомогою свого батька (Роберт Де Ніро).

Його колишня дружина (і партнерка в житті Роуз Бірн) хоче, щоб хлопчик відвідував школу для дітей з особливими потребами, але коли коміку пропонують участь у відомому ток-шоу в Лос-Анджелесі, він вирішує взяти Езру в подорож Америкою.

"Каннавале знає, що отримав чудову роль, і він чудово її грає, — каже Майкл Рехтшаффен, кінооглядач The Hollywood Reporter. — Утім, насамперед в основі стрічки лежить чуттєва робота сценариста Тоні Спірідакіса, який сам виховує сина з особливостями розвитку".

Премʼєра 31 травня в США

9. Королівство планети мавп (Kingdom of the Planet of The Apes)

Королівство планети мавп

Автор фото, 20th Century Studios

Відстежити франшизу "Планета мавп" доволі непросто. Перший фільм вийшов ще у 1968 році, за ним було чотири продовження.

Тім Бертон зробив сумнівну спробу перезапустити серію у 2001 році. А потім її відродили у 2011 році, знявши трилогію приквелів, яка завершилася "Війною планети мавп" 2017 року.

Тепер знову настав час для мавп. В останньому фільмі режисера Веса Болла розумні шимпанзе та орангутанги панують на Землі 300 років, а люди, які вміють говорити, — рідкість.

"Ми — новий розділ у цій довгій спадщині фільмів, яка починається з 1968 року, але ми безперечно шануємо те, що було до нас", — сказав Болл виданню ScreenRant.

"Ми розширюємо і продовжуємо попередню сюжетну лінію, але у нас зʼявляться власна нові персонажі та історія, і це відкриває нові можливості".

Світова премʼєра 9 травня

10. The Beach Boys

The Beach Boys

Автор фото, Getty Images

У 2021 році Пітер Джексон випустив трисерійний документальний серіал про "Бітлз" — The Beatles: Get Back. З того часу він спостерігав за реставрацією класики про Ліверпульську четвірку, документального фільму 1970-х років Let It Be, який з’явиться на платформі Disney+ 8 травня.

А як щодо американських ровесників "Бітлз" — гурту The Beach Boys? Новий документальний фільм занурюється в історію піонерів попмузики, гурту, який заснували три брати з Каліфорнії, Браян, Карл і Денніс Вілсони.

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Браян був музичним генієм, але переживав важкі психологічні травми, які завдав йому його батько, Маррі Вілсон, який також був першим менеджером гурту.

"Я надзвичайно задоволений цим фільмом, вони зробили чудову роботу, — сказав Браян Вілсон. — Стрічка повернула мене у ті дні з хлопцями, веселощами та музикою. А також у ті неймовірні мелодії".

Премʼєра 24 травня на Disney+